Kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta maltillinen, hyvillä mielin tapahtuva herkuttelu kantaa pidemmälle kuin totaaliset karkkilakot. Itseltään ei kannata siis kokonaan kieltää makeaa elämää vaan fiksumpaa on panostaa määrän sijasta laatuun.
Jos sinulle sanotaan “älä ajattele karhua”, niin mitä silloin ajattelet? No karhuapa tietysti! Moni karkkilakkoon joskus ryhtynyt tunnistanee tilanteen: jos makean on täydellisesti itseltään kieltänyt, herkut pyörivät mielessä enemmän kuin koskaan. Herkkuhingulla on myös taipumus panttautua: karkkilakon jälkeen makeisilla saattaa tulla mässänneeksi kahta kauheammin. Megaherkuttelusta voi seurata paha mieli, jolloin koko kieltäytymiskuuri tuntuu valuneen kankkulan kaivoon.
Eroon makeanhimosta -kirjankin kirjoittanut diplomiravintoneuvoja Leena Viio on opastanut lukuisia ihmisiä sokerikoukusta irtautumiseen. Kirjassaan Viio kehottaa unohtamaan karkkilakot ja herkkukiellot, koska ne ainoastaan aiheuttavat syyllisyyttä ja saavat himoitsemaan sokeripitoisia suuhunpantavia entistäkin enemmän.
Viion mukaan kauaskantoiset ratkaisut makeanhimon hallintaan kulkevat kohtuullisuuden, inhimillisyyden ja itsensä arvostamisen kautta. Meistä jokainen on kaiken hyvän arvoinen: kun tietää olevansa oman elämänsä tärkein henkilö, suhtautuu itseensä lempeästi ja armollisesti eikä vaadi itseltäsi mahdottomia. Itsearvostuksen polkua kulkien tulee myös tehneeksi terveellisempiä valintoja kuin itsestään.
Usein karkkilakoissa ruokavaliosta jätetään kaikki herkut pois, muttei niiden tilalle tuoda mitään. Tästä saattaa seurata energiavajetta, jonka kurimuksena kroppamme vaatimalla vaatii pika-apua energiatasojen kohottamiseksi. Nopeat kalorit (joita sokerissa on kosolti) houkuttavat vimmatusti ja makeanhimo tuntuu ylitsepääsemättömältä. Liian vähäisen syömisen aiheuttamien herkkuhoukutusten nujertaminen tahdonvoimalla ja itsekurilla on kovaa hommaa — eikä ihme: kun vastassa ihmislajin selviytymiseen liittyvä, elimistön luonnollinen reaktio, ei kehomme viestejä ohiteta pelkällä olankohautuksella.
Herkutellaan hyvillä mielin!
Tietenkään terveellisempien elämäntapojen havittelussa ei tietenkään ole mitään väärää — päinvastoin! Totaalikieltäytymistä tuloksekkaampaa on korvata huono paremmalla: irtokarkkien sijaan voi herkutella terveellisemmin esimerkiksi lisäaineettomilla täysruokosokerimakeisilla, joiden glykeeminen indeksikin on peruskarkkeja alhaisempi. Täysruokosokerimakeiset eivät aiheuta “sokerihumalaa” vaan niistä saatava puhti on tasaisempaa, hyvän mielen energiaa.
On tärkeää nauttia makeisensa hyvillä mielin; ylipäätään ruoka on iloinen ja tärkeä asia, johon kannattaa suhtautua kiitollisuudella. Niin kiinalaisen kuin intialaisenkin lääketieteen mukaan vihaisena tai surullisena ei pitäisi valmistaa ruokaa tai syödä sitä, koska negatiivisen energian ajatellaan vaikuttavan ruuansulatukseemme sitä huonontavasti. Oli niin tai näin: hyvillä mielin, kaikessa rauhassa nautitut herkut maistuvat taatusti paremmilta kuin ahdistuneena ahmaistut antimet.
Kannattaako karkkipäivä?
Karkkipäivän ideana on rajoittaa makeisten nauttiminen yhteen päivään viikossa, jolloin sokerimäärän ajatellaan pysyvän hallinnassa ja hampaidenkin samalla säästyvän. Nykyisin monet ravitsemuksen asiantuntijoista kannattavat makeisten kohtuukäyttöä karkkipäivän sijaan. Yksi syistä on tämä: jos yhtenä päivänä viikossa mupeltaa makeisia pitkin päivää, tulee sokeria syöneeksi melkoisia määriä – ja samalla pitää hammaspeikolle pitkät pirskeet.
Mitä ankarammin herkkujen puputtamista rajoittaa, sitä enemmän niitä aletaan kinuta. Karkkipäivä saattaa vahingossa vääristää suhdetta herkkuihin ja siksi “kohtuudella silloin tällöin” onkin monen asiantuntijan mielestä viikoittaista karkkipäivää parempi käytäntö. Herkkujen kohtuukäyttö opettaa lapsille luonnollisen joustavaa, sallivaa suhtautumista karkkeihin, joilla on oma paikkansa monipuolisessa ruokavaliossa. Kun kielletyn hedelmän houkutus on sallivuuden asein eliminoitu, ei makeisista edes muodostu niin iso asia. Perheen pienimpien makeistuokioista voit lukea lisää blogistamme.
Kokonaisvaltaista hyvinvointia lisättäessä pätee nyrkkisääntö: korvataan huono paremmalla ja määrä laadulla. Tämä on loistava ohjenuora myös herkutteluun – vietti herkkuhetkensä sitten karkkipäivänä tai joustavammin milloin tahansa.
Anjan Luontoherkun makeiset valmistetaan aidoista aineksista, eikä lisäaineilla ole näihin herkkuihin mitään asiaa. Täyteläisen makeutensa namupalat ammentavat ravinnetiheästä täysruokosokerista, joka on huomattavasti terveellisempiä vaihtoehto valkaistulle sokerille. Täysruokosokerista voit lukea lisää tästä.