MAKEISIA TÄYSRUOKOSOKERISTA

Anjan Luontoherkku - terveellisempää makeaa hyvän mielen herkkuhetkiin


Anjan Luontoherkun terveellisemmät makeiset ovat kotimaisten pienyritysten taidonnäytteitä, joissa makuhermojasi helisyttelevät puhtaat ja luonnolliset ainesosat. Hyvissä herkuissamme ei toden totta ole mitään pahaa: niissä eivät lisäaineet liehakoi tai säilöntäaineet säpise. Maista ja ihastu ikihyviksi!

Ravinnetiheämpää täysruokosokeria sisältävät herkkumme kruunaavat karkkipäivän ja saavat hymyn huulille. Ei olekaan lainkaan ihme, että sana kiirii ja hyvän mielen herkkumme ystäväpiiri laajenee päivä päivältä - ja puraisu puraisulta. Makeisiamme nauttimalla tuet kotimaisia pienyrityksiä ja herkuttelet tavallista terveellisemmin.

Liity sinäkin terveellisempiä makeisia arvostavien joukkoon!


Tuotteita voit ostaa laajalta jälleenmyyjiemme verkostolta. Jälleenmyyjä, tilaa tuotteet helposti verkkokaupastamme!

TUOTTEET

TUOTTEET

Herkulliset täysruokosokerimakeiset ja muut namit!

JÄLLEENMYYJÄT

JÄLLEENMYYJÄT

Laaja jälleenmyyntiverkosto ympäri Suomen.

VERKKOKAUPPA JÄLLEENMYYJILLE

VERKKOKAUPPA JÄLLEENMYYJILLE

Tilaa suoraan täältä!

Ajankohtaista / Blogi

Terveellisempi herkuttelu kannattaa karkkilakkojen sijaan

Kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta maltillinen, hyvillä mielin tapahtuva herkuttelu kantaa pidemmälle kuin totaaliset karkkilakot. Itseltään ei kannata siis kokonaan kieltää makeaa elämää vaan fiksumpaa on panostaa määrän sijasta laatuun.

Jos sinulle sanotaan “älä ajattele karhua”, niin mitä silloin ajattelet? No karhuapa tietysti! Moni karkkilakkoon joskus ryhtynyt tunnistanee tilanteen: jos makean on täydellisesti itseltään kieltänyt, herkut pyörivät mielessä enemmän kuin koskaan. Herkkuhingulla on myös taipumus panttautua: karkkilakon jälkeen makeisilla saattaa tulla mässänneeksi kahta kauheammin. Megaherkuttelusta voi seurata paha mieli, jolloin koko kieltäytymiskuuri tuntuu valuneen kankkulan kaivoon.

Eroon makeanhimosta -kirjankin kirjoittanut diplomiravintoneuvoja Leena Viio on opastanut lukuisia ihmisiä sokerikoukusta irtautumiseen. Kirjassaan Viio kehottaa unohtamaan karkkilakot ja herkkukiellot, koska ne ainoastaan aiheuttavat syyllisyyttä ja saavat himoitsemaan sokeripitoisia suuhunpantavia entistäkin enemmän. 

Viion mukaan kauaskantoiset ratkaisut makeanhimon hallintaan kulkevat kohtuullisuuden, inhimillisyyden ja itsensä arvostamisen kautta. Meistä jokainen on kaiken hyvän arvoinen: kun tietää olevansa oman elämänsä tärkein henkilö, suhtautuu itseensä lempeästi ja armollisesti eikä vaadi itseltäsi mahdottomia. Itsearvostuksen polkua kulkien tulee myös tehneeksi terveellisempiä valintoja kuin itsestään.

Usein karkkilakoissa ruokavaliosta jätetään kaikki herkut pois, muttei niiden tilalle tuoda mitään. Tästä saattaa seurata energiavajetta, jonka kurimuksena kroppamme vaatimalla vaatii pika-apua energiatasojen kohottamiseksi. Nopeat kalorit (joita sokerissa on kosolti) houkuttavat vimmatusti ja makeanhimo tuntuu ylitsepääsemättömältä. Liian vähäisen syömisen aiheuttamien herkkuhoukutusten nujertaminen tahdonvoimalla ja itsekurilla on kovaa hommaa — eikä ihme: kun vastassa ihmislajin selviytymiseen liittyvä, elimistön luonnollinen reaktio, ei kehomme viestejä ohiteta pelkällä olankohautuksella.

Herkutellaan hyvillä mielin!

Tietenkään terveellisempien elämäntapojen havittelussa ei tietenkään ole mitään väärää — päinvastoin! Totaalikieltäytymistä tuloksekkaampaa on korvata huono paremmalla: irtokarkkien sijaan voi herkutella terveellisemmin esimerkiksi lisäaineettomilla täysruokosokerimakeisilla, joiden glykeeminen indeksikin on peruskarkkeja alhaisempi. Täysruokosokerimakeiset eivät aiheuta “sokerihumalaa” vaan niistä saatava puhti on tasaisempaa, hyvän mielen energiaa.

On tärkeää nauttia makeisensa hyvillä mielin; ylipäätään ruoka on iloinen ja tärkeä asia, johon kannattaa suhtautua kiitollisuudella. Niin kiinalaisen kuin intialaisenkin lääketieteen mukaan vihaisena tai surullisena ei pitäisi valmistaa ruokaa tai syödä sitä, koska negatiivisen energian ajatellaan vaikuttavan ruuansulatukseemme sitä huonontavasti. Oli niin tai näin: hyvillä mielin, kaikessa rauhassa nautitut herkut maistuvat taatusti paremmilta kuin ahdistuneena ahmaistut antimet.

Kannattaako karkkipäivä?

Karkkipäivän ideana on rajoittaa makeisten nauttiminen yhteen päivään viikossa, jolloin sokerimäärän ajatellaan pysyvän hallinnassa ja hampaidenkin samalla säästyvän. Nykyisin monet ravitsemuksen asiantuntijoista kannattavat makeisten kohtuukäyttöä karkkipäivän sijaan. Yksi syistä on tämä: jos yhtenä päivänä viikossa mupeltaa makeisia pitkin päivää, tulee sokeria syöneeksi melkoisia määriä – ja samalla pitää hammaspeikolle pitkät pirskeet.

Mitä ankarammin herkkujen puputtamista rajoittaa, sitä enemmän niitä aletaan kinuta. Karkkipäivä saattaa vahingossa vääristää suhdetta herkkuihin ja siksi “kohtuudella silloin tällöin” onkin monen asiantuntijan mielestä viikoittaista karkkipäivää parempi käytäntö. Herkkujen kohtuukäyttö opettaa lapsille luonnollisen joustavaa, sallivaa suhtautumista karkkeihin, joilla on oma paikkansa monipuolisessa ruokavaliossa. Kun kielletyn hedelmän houkutus on sallivuuden asein eliminoitu, ei makeisista edes muodostu niin iso asia. Perheen pienimpien makeistuokioista voit lukea lisää blogistamme.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia lisättäessä pätee nyrkkisääntö: korvataan huono paremmalla ja määrä laadulla. Tämä on loistava ohjenuora myös herkutteluun – vietti herkkuhetkensä sitten karkkipäivänä tai joustavammin milloin tahansa.

Anjan Luontoherkun makeiset valmistetaan aidoista aineksista, eikä lisäaineilla ole näihin herkkuihin mitään asiaa. Täyteläisen makeutensa namupalat ammentavat ravinnetiheästä täysruokosokerista, joka on huomattavasti terveellisempiä vaihtoehto valkaistulle sokerille. Täysruokosokerista voit lukea lisää tästä.

Herkuttele hyvillä mielin — ja tue samalla suomalaista työtä!

Anjan Luontoherkun tuotteet ovat kotimaisten pienyritysten taidonnäytteitä. Tässä jutussa tutustutaan tarkemmin työhön terveellisempien makeisten takana.

Anjan Luontoherkun terveellisemmät makeiset saivat alkunsa Anjasta — kenestäpäs muusta! 2000-luvun alkumetreillä hän tutustui terveysmessuilla sattumalta täysruokosokeriin, joka silloin tunnettiin “intiaanisokerin” nimellä. Tätä terveellisempää makeuttajaa maisteltuaan Anjan mielessä virisi ajatus täysruokosokerilla makeutetuista, terveellisemmistä makeisista.
– Ajattelin, että kun ihmiset haluavat joka tapauksessa joskus herkutella, voisiko se tapahtua terveellisemmin, Anja muistelee.

Kun täysruokosokerimakeisia ei kukaan Suomessa vielä silloin valmistanut, Anja ryhtyi tuumasta toimeen — eikä aikaakaan, kun ensimmäiset makeiset olivat jo ihmisten huulilla.

Anjan Luontoherkun tuotteet ovat suomalaisten pienyritysten taidonnäyte. Marmeladit ja toffeet tehdään Mäntsälässä Sahlman Makeisten toimesta ja lakritsit Porvoon Lakritsilla Koskenkylässä. Anjan lakritsin speltin on viljellyt porvoolainen Anttilan tila.

Sahlman Makeiset on marmeladien, toffeiden ja kvinoasuklaan taitaja

Anjan Luontoherkun ensimmäinen tuote olivat täysruokosokerilla makeutetut marjamarmeladit, jotka on alusta saakka tehty yhteistyössä Sahlmanin makeistehtaan kanssa. Sahlman Makeiset toimi 2000-luvun alussa vielä Herttoniemessä, jonne Anja marssi pontevasti intiaanisokeripussin kanssa ja kertoi toiveensa teettää makeisia tavallista terveellisemmästä makeuttajasta.  

Idean kypsyttelyn ja koe-erien jälkeen valmistuivat ensimmäiset myyntikelpoiset marmeladit ja pian niiden kavereiksi Sahlmanilla tehtiinkin jo täysruokosokerilla makeutettuja toffeita sekä rapsakkaa kvinoasuklaata. 

Sahlman Makeiset mäntsäläläinen pienyritys, jonka toiminta perustuu perinteisiin resepteihin ja varmaan ammattitaitoon. Jo nelisenkymmentä vuotta makeisia maakaroineelle Sahlmanille on kunnia-asia, että kaikki tuotteensa valmistetaan parhaista raaka-aineista käsityönä. Koska tuotteiden tuoreus on myös ensiarvoisen tärkeää, Sahlman valmistaakin ne aina asiakkaalle vasta tilauksen saatuaan. Pienet valmistuserät ja täsmätuotanto takaavat makeisten herkullisuuden ja tuoreuden.

Etenkin hampaisiin tarttumattomista toffeistaan kuuluisaksi tullut, vuonna 1984 perustettu Sahlman Makeiset on vuosien varrella kasvanut merkittäväksi toffeetankojen valmistajaksi. Herkkunsa maistuvat myös Suomen rajojen ulkopuolella: vientiin menee nykyisin peräti puolet makeistuotannostaan.

Vaikka tuotteiden herkullisuuden ansiosta suosio onkin kasvanut alkuajoista kosolti, on yrityksen toimintatapa pysynyt samana alusta lähtien: kaikki makeiset valmistetaan pienissä erissä käsityönä parhaista raaka-aineesta.

Anjan Luontoherkun Anjan oma toffeesuosikki on vegaaninen Luonnon Voima -toffee, joka saa hänet aina hyvälle tuulelle.

Walton´s eli Porvoon Lakritsi tekee parhaat lakut

Marmeladin, toffeiden ja kvinoasuklaan suosion kasvaessa Anjan asiakkailta tuli toive täysruokosokerilla makeutetusta lakritsista. Siinä asiassa Anja kääntyi Koskenkylässä sijaitsevan Oy Walton’s Ab:n (eli Porvoon Lakritsin) Eero Miettisen puoleen. Hän lupasi tehdä koe-erän, joka onnistuikin yli odotusten.

Täysruokosokerilla makeutetusta lakritsista tulikin hyvin pian Anjan Luontoherkun kaikkein suosituin tuote. Alkuvuosina herkku tunnettiin nimellä “Intiaanilakritsi” mutta jokin aikaa sitten tuote muutti nimensä “Anjan lakritsiksi”.

Loviisan Koskenkylässä sijaitseva Walton’s on ketterä perheyritys, joka tunnetaan myös nimellä Porvoon Lakritsi. Lakritsiin erikoistuneella, sympaattisella herkkutehtaalla on lakritsinvalmistustaito hyppysissään: he todella tietävät, miten parhaat lakritsit valmistetaan. Walton’s on uranuurtaja paitsi täysruokosokerilla makeutetussa lakussa myös gluteenittoman lakun saralla: sitäkin Koskenkylässä valmistettiin ensimmäisenä Suomessa.

Anjan Luontoherkun Anjan oma makeissuosikki on juurikin täysruokosokerilla makeutettu Anjan lakritsi, joka aiemmin tunnettiin “Intiaanilakritsina”: 
– Terveelliset makeiset ovat minulle sydämen asia. Olen hyvän lakritsin ystävä ja Anjan lakritsissa mielestäni parasta on jäljittelemätön, vanhan ajan lakritsin maku, jonka saa aikaan puhtaiden raaka-aineiden tasapainoinen yhdistelmä. 

Anjan lakritsiin vatsaa hellivän lisänsä tuo kotimainen speltti, joka on peräisin porvoolaiselta Anttilan tilalta. Kun nimikkolakritsi uhkaa loppua Anjan Luontoherkun varastosta, soittaa Anja oitis Anttilan tilalle, jossa spelttisäkit pakataan valmiiksi. Anja kuljettaa speltit Walton´s:ille Koskenkylään – ja pian onkin jo uusi lakritsierä keittymässä.

Anjan Luontoherkun terveellisemmät makeiset ovat monen kotimaisen pienyrityksen yhteinen aikaansaannos. Näitä herkkuja nauttimalla suot itsellesi makeaa elämää ja tuet samalla suomalaista työtä.

Makeisten täysruokosokeri tulee perulaiselta luomuosuuuskunnalta

Anjan Luontoherkun terveellisempien herkkujen makeuttajana komeilee täysruokosokeri, jonka sokeri´ruot viljellään luomutuotantona Perussa. Käsityönä sokeriruo´oista puristetusta mehusta kuivattamalla valmistetun täysruokosokerin on toimittanut CAES Piura -niminen maatalousosuuskunta, joka on Piura Sierran eli Perun kosteikkojen alueen luomuviljelijöiden yhteenliittymä.

Parempia herkkuja myös perheen pienimmille

Monen tenavan tähtihetkiin kuuluu makeistuokio – oli se sitten karkkipäivä tai muu namitilaisuus. Herkkuhetken koittaessa lapsille kannattaa tarjota terveellisempiä makeisia – mausta tinkimättä.

Etenkin perusmarkettien irtokarkit sisältävät kahmalokaupalla lisäaineita, joista pahimmat saattavat jo pieninäkin annoksina aiheuttaa ongelmia – etenkin ihmisolennoista kaikkein nuorimmille. Lisäaineiden suhteen kannattaa pitää mielessä se tosiseikka, ettei niiden tarkkoja yhteisvaikutuksia ole testattu – eli vaikka yksistään kyseinen lisäaine olisikin turvallinen, ei ole takeita, mitä monenkirjavan lisäaineen yhdistelmä saa elimistöissämme aikaan. Kaikkein varminta ja helpointa on toki välttää kaikkia lisäaineita ja pistellä poskeensa ainoastaan aidoista aineksista valmistettua sapuskaa – myös herkutteluhetken koittaessa.

Anjan Luontoherkun makeiset valmistetaan aidoista aineksista, eikä lisäaineilla ole näihin herkkuihin mitään asiaa. Täyteläisen makeutensa namupalat ammentavat ravinnetiheästä täysruokosokerista, joka on huomattavasti terveellisempiä vaihtoehto valkaistulle sokerille.

Täysruokosokeri valmistetaan sokeriruo’osta hellävaraisesti puristetusta mehusta, joka kuivataan miedolla lämmöllä. Kuivattu sokeriruokomehu jauhetaan täysruokosokeriksi ja pakataan meidänkin makeistemme valmistamista varten – terveellisempien herkkuhetkien mahdollistamiseksi. Koska täysruokosokeria ei valkaista, kiteytetä tai sen kummemmin muutenkaan prosessoida, ovat siinä kaikki sokeriruo´on arvokkaat ravintoaineet visusti tallella. Valkoista sokeria merkittävästi paremman ravinnetiheytensä vuoksi täysruokosokeri on terveellisempää makeaa ja siitä valmistettuja makeisia kelpaakin nautiskella isolla ilolla ja hyvillä mielin.

Täysruokosokerilla makeutetut herkut eivät häviä maussa valkoisella sokerilla makeutetuille versioille. Ei olekaan lainkaan syytä siihen huoleen, etteivät lapsoset kelpuuttaisi terveellisempi makeisia herkkuhetkiensä ryydittäjäksi. 

Niin perheen pikkuväen kuin varttuneempienkin herkuttelijoiden keskuudessa suurinta suosiota nauttii Anjan lakritsi, joka saa hymyn kareilemaan suupielillä jo makeispussia avatessa – lakritsin tuoksu on huumaavan herkkullinen. Ja entäpä sen maku ja suutuntuma? Se täytyy jokaisen itse kokea! Ei ole ollenkaan ihme, että makeisistamme etenkin tuo aiemmin Intiaanilakritsina tunnettu herkku saa päivä päivältä lisää innokkaita ystäviä.

Herkkuhetkellä on paikkansa

Terveellinen ruokavalio on monipuolinen, ravitseva – ja siihen mahtuu myös herkkuja. On jokaisen perheen oma asia, nauttiiko herkuistaan karkkipäivän muodossa vain arkeensa sopivasti ripotellen – se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Selvää on, että terveellisemmät makeat ovat parempi valinta – nautti ne milloin tahansa.